21
Haz 2022
  Sağlıklı Su Nasıl Olmalıdır?
Su, yaşamımızda en önemli unsurlardan biri şüphesiz. Peki içtiğimiz suyun sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayacağız? Bu yazımızda sağlıklı su nasıl olmalı, bir suyun sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayabiliriz gibi konuları ele alacağız.
Sağlıklı bir su, berrak, temiz ve tortusuz olmalıdır. İçme suyunuz, fenolik madde, amonyak, siyanür ve nitrat içermemelidir. Magnezyum, demir, nitrat, kalsiyum, sodyum gibi diğer kimyasal sınıfa ait maddeler Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliklerinde belirttiği standartlarda olmalıdır. İçme suyunuz içinde bulunan diğer kimyasalların miktarları da önemlidir. Bu kimyasallara arsenik, krom, kadmiyum, kurşun, cıva, baryum, florür, nitrat ve amonyum gibi kimyasallar örnek olarak gösterilebilir.
Sağlık bir su, hastalanmanıza sebep olabilecek bakteri ve mikroorganizmalardan arındırılmış olmalıdır. İçme suyunuz, Vibrio Cholera, Thyphi, Salmonella ve Koliform gibi zararlı bakteri ve mikroorganizmalar içermemelidir.
Peki ambalajlı olarak satın aldığınız su sağlıklı mıdır? Öncelikle ambalajlı olarak satın aldığınız suların sizin evinize girene kadar ne işlemlerden geçtiğinden kısaca bahsedelim. Doğal kaynak suları olarak adlandırılan bu sular, insanlar, hayvanlar, yağmur veya sel gibi dış etkenlerden korumak için kaptaja alınır. Manevra odası ve suyun biriktiği bölüm olarak ikiye ayrılan kaptaj, içinde bulunan doğal kaynak suyunu isale hattının girişine aktarılmasını sağlar. İsale hattı, bakteri üretmeyen borularla döşenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliklerine uygun olmalıdır. İsale hattı ile üretim fabrikasına taşınan kaynak suyu, önce tortu filtresinden geçirilir. Daha sonra paslanmaz tanklarda dinlendirilen su, ozonlandıktan sonra doluma gönderilir. El değmeden, tam otomatik makinelerle dolumu yapılan doğal kaynak suları satış için hazır hale getirilir. Şu ana kadar anlattıklarımız sonrasında ambalajlı suların gayet sağlıklı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak ne yazık ki durum bu kadar basit değil. Kötü niyetli olarak adlandırılabilecek bazı satıcılar masrafları azaltmak adına bazı şeyleri görmezden gelebiliyor. Böylece üretim, olması gereken hijyen ve sağlık düzeyinin gerisinde kalabiliyor. Bu duruma ambalajlanmış suların depolama ve taşıma koşulları da eklenince ambalajlı olarak satın alıp içtiğiniz suya sağlıklı demek, pek mümkün olmuyor.
Sağlıklı bir suyu konuştuğumuz kadar biraz da suyun sağlık için önemini konuşmamız gerekiyor. Tartışmasız suyun hayatımızdaki yeri çok büyük. Yetişkin bir erkeğin vücudunun %60’ı sudur. Yetişkin bir erkek, bu suyun %10’unu kaybettiğinde yaşam fonksiyonlarını kaybetmeye başlarken, %20’sini kaybettiğinde ölüm kesinleşiyor. Suyun vücudumuzda çok fazla da görevi var. Enerji oluşması, metabolizma sonucu oluşan zararlı atıkların dışarı atılması veya büyüme ya da yıpranan dokuların onarımı için protein sentezlenmesi suyun görevlerinden sadece birkaçı.
Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı su içmeyi ihmal etmeyin.